Το ιστολόγιο του Στ3 τμήματος του 47ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

Το ιστολόγιο του Στ3 τμήματος του 47ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου
Το ιστολόγιο του Στ3 τμήματος του 47ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Οι πολεμικές επιχειρήσεις 1825 - 1827


     Στις αρχές του 1825 η οθωμανική Πύλη αποφασίζει να αντιμετωπίσει οριστικά την επανάσταση με τη βοήθεια των αιγυπτιακών στρατευμάτων. Σύμφωνα με το σχέδιο ο Κιουταχής εκστρατεύει εναντίον της Ρούμελης και ο Ιμπραήμ εναντίον της Πελοποννήσου.
Πηγή: Γ. Σουδίας

                                               Ο Παπαφλέσσας
   Η εμφάνιση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, το 1825, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην  πορεία του Αγώνα. Οι Έλληνες αδυνατούν να συγκρατήσουν τον τουρκοαιγυπτιακό στρατό και ο Ιμπραήμ καταπνίγει την επανάσταση στην Πελοπόννησο και κατευθύνεται στο Μεσολόγγι.
Ο Κιουταχής ξεκινάει με πολυπληθή στρατό από τη Λάρισα, υποτάσσει πολλές περιοχές της Ρούμελης και πολιορκεί το Μεσολόγγι από τον Απρίλιο του 1825. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, τα τουρκικά στρατεύματα ενισχύονται με την  άφιξη  των αιγυπτιακών στρατευμάτων και ο Ιμπραήμ αναλαμβάνει την αρχηγία της πολιορκίας.Η θέση των κατοίκων του Μεσολογγίου δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Χωρίς τροφή και πολεμοφόδια αναγκάζονται τελικά σε ηρωική έξοδο τον Απρίλιο του 1826.

  Η εκστρατεία του Κιουταχή το 1826 στην Αθήνα μετά την πτώση του Μεσολογγίου, έχει ως στόχο την κατάληψη της Ακρόπολης. Οι Έλληνες, με ηγέτη τον Γ. Καραΐσκάκη, αποκρούουν αρχικά τις επιθέσεις. Μετά την ήττα τους όμως στο Φάληρο, το 1827, η Ακρόπολη παραδίνεται στους Οθωμανούς.
Με αυτό τον τρόπο οι Οθωμανοί κυριαρχούν σε ολόκληρη τη Ρούμελη. Αν και οι Πελοποννήσιοι διατηρούν ορισμένες εστίες αντίστασης, η επανάσταση βρίσκεται σε κρίσιμη φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου